português | english | français | català

logo

Búsqueda en la base de datos

Base de datos:
FONS
Buscar:
MEMORIA DEL SEGLE XX []
Referencias encontradas:
Mostrando:
1 .. 20   en el formato [Estandar]
página 1 de 2
ir a la página        


1 / 25
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Els Catalans a Ginebra : la reivindicació de Catalunya al món / Francesc Maspons i Anglasell (edició a cura de Lolo Garcia)
Maspons i Anglasell, Francesc de Paula


Valls : Cossetània, 2016
240 p. ; 21 cm (Memòria del Segle XX, 28) 
ISBN 9788490345535

Els catalans a Ginebra no és, només, un recull d'articles, és l'expressió dels anhels d'un poble que lluita per donar a conèixer la seva causa i buscar aliances Catalunya enfora. Maspons i Anglasell excel·lí en aquesta tasca d'internacionalitzar el plet català i obtenir el reconeixement de les principals potències mundials. Va ser un patriota incombustible que liderà l'acció de les delegacions catalanes al Congrés de Minories Nacionals de la Societat de Nacions en plena dictadura de Primo de Rivera i durant els primers anys de la República. Reconegut jurista, la seva acció es fonamentà a reclamar la unitat de totes les forces catalanistes i en la legitimació jurídica de les aspiracions nacionals del país, prenent com a base tant la tradició legal catalana com l'ordenament jurídic dels estats europeus més moderns. (Editorial).



Matèries: Juristes ; Antologies ; Catalanisme ; Identitat nacional ; Dret ; Organismes internacionals
Matèries:Societat de Nacions
Àmbit:Catalunya ; Ginebra - Suïssa ; Europa
Cronologia:[1923 - 1935]
Autors add.:Garcia, Lolo (Ed.)


Enllaç permanent a aquest registre



2 / 25
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
El Revulsiu del catalanisme / Rafael Tasis ; edició a cura de Montserrat Bacardí i Francesc Foguet
Tasis i Marca, Rafael


Valls : Cossetània, 2015
254 p. ; 21 cm (Memòria del segle XX, 27) 
Biobibliografia.
ISBN 9788490343418

En el convuls segle XX, marcat per la polarització extrema entre el totalitarisme feixista i la democràcia liberal, Rafael Tasis se situava inequívocament al costat de les democràcies europees i plantejava un catalanisme liberal i progressista. Un catalanisme modern, socialdemòcrata, capaç de servir de revulsiu polític i de pal·liatiu cívic als extremismes de dreta i d'esquerra. Una força extraordinària per a la democratització del país i una esperança per a un futur més just i més lliure. A parer de Tasis, el catalanisme oferia una via políticament moderada, centrista, i socialment aglutinadora, que havia de permetre, sense terrabastalls, la reconstrucció nacional després de la desfeta. En els esplèndids articles publicats a les revistes de l'exili, molt crítics amb el franquisme, Tasis hi presentava obertament arguments sòlids perquè, en un futur democràtic que es preveia imminent, el catalanisme polític disposés de mitjans i raons per afirmar la personalitat irrenunciable dels catalans. (Editorial).



Matèries: Antologies ; Biobibliografia ; Polítics ; Escriptors ; Catalanisme ; Nacionalisme
Matèries: Tasis i Marca, Rafael (1906-1966)
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[1906 - 1966]
Autors add.:Bacardí i Tomàs, Montserrat (Ed.) ; Foguet i Boreu, Francesc (Ed.)
Localització: B. Abadia de Montserrat; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



3 / 25
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Vida i militància / Eusebi Carbó i Carbó ; traducció de Clara Martín
Carbó i Carbó, Eusebi


Valls : Cossetània, 2014
286 p. ; 21 cm (Memòria del segle XX, 26) 
Bibliografia. Conté l'estudi introductori: Un anarquista al servei de la Generalitat de Catalunya de Margarita Carbó.
ISBN 9788490342664

Al llarg del viatge, que va començar el 17 d'agost i va acabar el 21 de gener de l'any següent, va plasmar les seves impressions sobre tot el que veia en un quadern escolar, incloent acres comentaris referents a la societat nord-americana i opinions elogioses que també li va merèixer. Va descriure els llocs més notables de la ciutat i va consignar, commogut, els sentiments que van despertar-li les mostres de solidaritat dels seus estimats companys d'ideals. Encara hi havia esperances respecte al desenllaç de la guerra, potser per això, al final d'una reunió multitudinària de què va ser l'orador principal, Carbó va manifestar la seva confiança en el triomf i després va anotar al seu quadern: "Estic brutalment emocionat veient l'emoció del públic. I acabo afirmant que el feixisme serà aixafat a Espanya." (Editorial).



Matèries: Memòries ; Dietari ; Sindicalistes ; Periodistes ; Premsa política ; Anarquisme ; Guerra civil espanyola ; Generalitat republicana ; Sindicats
Matèries: Carbó i Carbó, Eusebi (1883-1958)
Matèries:Confederació Nacional del Treball : CNT
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[1883 - 1958] ; esp. 1936 - 1939
Autors add.:Carbó, Margarita ; Martín, Clara (Trad.)
Localització: Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona


Enllaç permanent a aquest registre



4 / 25
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Tarragona sota les bombes : crònica d'una societat en guerra (1936-1939) / Lluís de Salvador i Andrés ; edició, presentació i apunts biogràfics a cura de M. Elena Virgili Bertran
Salvador i Andrés, Lluís de


Valls : Cossetània, 2005
204 p. ; 22 cm (Memòria del segle XX, 5) 
Bibliografia.
ISBN 84-97911458

L'any 1994 el Sr. Ramon de Salvador va fer donació a la Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona d'una caixa plena de documents, que havia escrit el seu pare, el periodista Lluís de Salvador i Andrés, alguns dels quals eren pràcticament il·legibles i d'altres estaven molt estripats, però que amagaven una part molt important de la història de Tarragona; són el testimoni d'uns fets que van marcar la vida de molts tarragonins. Salvador es va endur els papers amb ell i la seva família quan va haver d'exiliar-se a França. Al cap de poc temps d'estar-hi instal·lat, esclatà la Segona Guerra Mundial, el país veí va ser ocupat per l'exèrcit nazi i això va empènyer Salvador a amagar els papers enterrant-los en un lloc proper al riu Garona, per por de possibles represàlies. Però una revinguda del riu va inundar els terrenys i l'aigua els va malmetre. Tot i amb les angoixoses vicissituds que va haver de passar a causa d'aquesta documentació, la continuà guardant pensant que un dia aquells papers podrien veure la llum. En aquest llibre es publica una part del que va deixar escrit; és la memòria de la vida d'una ciutat de la rereguarda durant la Guerra Civil espanyola, castigada durament pels bombardejos facciosos. Salvador intentà reflectir com s'organitzà la vida de la ciutat en uns temps que, tot i les difícils circumstàncies, intentava seguir endavant amb una certa normalitat. (Editorial).



Matèries: Memòries ; Bombardeigs aeris ; Biografia
Matèries: Salvador i Andrés, Lluís de
Àmbit:Tarragona
Cronologia:1937 - 1939
Autors add.:Virgili i Bertran, M. Elena (Ed., Pr.)
Localització: Biblioteca Municipal d'Altafulla; B. Pública de Tarragona; B. Central Xavier Amorós (Reus); B. Municipal i Comarcal Salvador Estrem i Fa (Falset); Biblioteca Municipal de Constantí; B. Mestra Maria Antònia (Torredembarra)


Enllaç permanent a aquest registre



5 / 25
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Catalunya a l'exili / Domènec Guansé ; edició a cura de Montserrat Corretger i Francesc Foguet
Guansé i Salesas, Domènec


Valls : Cossetània, 2013
365 p. ; 21 cm (Memòria del segle XX, 25) 
Recull d'articles de premsa publicats per Domènec Guansé entre 1939 i 1968 en revistes editades pels exiliats catalans d'arreu del mòn.
ISBN 9788490342121

Catalunya a l'exili recull una tria àmplia de les peces periodístiques publicades per Domènec Guansé durant els anys 1939-1968 en les revistes de la diàspora catalana. La seva temàtica més destacada gira al voltant de tres eixos: la responsabilitat o el compromís de l'escriptor esdevingut intel·lectual; el record i l'estudi valoratiu dels fets històrics recents i de les biografies de personatges destacats com a exemple patriòtic, i la voluntat d'establir relacions culturals fecundes entre la Catalunya interior i l'exiliada. Des d'uns plantejaments catalanistes i republicans, Guansé hi postul·la el dret de Catalunya a decidir democràticament el seu futur polític en el context del nou ordre internacional obert el 1945 amb la fi de la Segona Guerra Mundial. Com a crític literari, esdevé testimoni de la represa de la immediata postguerra i, fidel a la memòria, defensa la necessitat de preservar la continuïtat cultural en una nova Renaixença. La seva ferma voluntat política i el treball indefallent per involucrar tots els catalans en la lluita patriòtica fan de Guansé una de les veus més autoritzades de l'exili català.



Matèries: Exili ; Guerra civil espanyola ; Revistes ; Premsa cultural ; Escriptors ; Literatura ; Intel·lectuals ; Antologies ; Crítica literària
Àmbit:Catalunya ; Europa ; Amèrica
Cronologia:1939 - 1968
Autors add.:Corretger i Sàez, Montserrat (Ed.) ; Foguet i Boreu, Francesc (Ed.)


Enllaç permanent a aquest registre



6 / 25
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Masmorra : de la Plaça del Sol a la Via Laietana: viatge a les tenebres del franquisme / Joan Ventura
Ventura, Joan


Valls : Cossetània, 2007
319 p. ; 21 cm (Memòria del segle XX, 10) 
ISBN 9788497912754

El 1975, en el marc de la Festa Major de Gràcia, el Raimon havia de fer un concert a l'envelat de la plaça del Sol, ple de gom a gom, però l'únic que es va sentir van ser les sirenes dels "grisos".



Matèries: Tardofranquisme ; Franquisme ; Repressió política ; Actuacions policials ; Memòries
Àmbit:Barcelona
Cronologia:1975
Localització: Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Biblioteca de Catalunya; B. Abadia de Montserrat; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat Pompeu Fabra


Enllaç permanent a aquest registre



7 / 25
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
­En cristiano! : Policia i Guàrdia Civil contra la llengua catalana / Ignasi Bea Seguí
Bea Seguí, Ignasi


Valls : Cossetània, 2013
216 p. ; 21 cm (Memòria del Segle XX, 24) 
ISBN 9788490341339

Aquest llibre sorgeix de la voluntat de donar veu a persones que en els darrers anys han patit casos de discriminació lingüística arreu dels Països Catalans pel simple fet d'emprar la seva llengua amb normalitat en tractar amb les forces de seguretat de l'Estat. Des del 1996 fins al 2012, 13 casos que demostren que aquest tipus de situacions, malauradament, no són cosa del passat i segueixen tenint lloc avui en dia a Barcelona, Palma, Dénia, Ondara o Girona. Casos patits en "democràcia", a excepció dels dos darrers, ocorreguts durant el franquisme, però que l'autor ha considerat convenient explicar per la seva significació i per tal de mostrar la cara més quotidiana de la repressió a la llengua durant el seu període més àlgid.



Matèries: Llengua catalana ; Policia nacional ; Guàrdia civil ; Repressió
Àmbit:Països Catalans
Cronologia:1996 - 2012


Enllaç permanent a aquest registre



8 / 25
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Sobre història de Catalunya : escrits a l'exili (1939-1949) / Antoni Rovira i Virgili ; edició i estudi introductori a cura de Mercè Morales Montoya, Jaume Sobrequés i Callicó
Rovira i Virgili, Antoni


Tarragona : Cossetània, 2012
413 p. ; 21 cm (Memòria del segle XX, 23) 
Notes. Bibliografia.
ISBN 9788490340035

Sobre història de Catalunya publica els articles escrits per Antoni Rovira i Virgili en els anys de l'exili (1939-1949). Són el fruit d'una activitat en la qual Rovira excel·lí al llarg de la seva vida, la d'historiador del passat català. Des de comentaris crítics d'obres de primera magnitud sobre història de Catalunya fins a articles de Rovira sobre grans temes del passat del país: l'exili, la crisi de 1640, la unió de Catalunya i Aragó, el federalisme, la desfeta de 1714, el 14 d'abril de 1931, l'esclat de la Guerra Civil, el republicanisme català... També tenen un interès especial els articles sobre la Generalitat a l'exili i aquells que parlen dels trets que des de l'antiguitat han anat configurant la personalitat del poble català. El llibre aplega també comentaris sobre alguns personatges com Pau Claris, Ramon Llull, Francesc Cambó, Alejandro Lerroux i Manuel Azaña i sobre el món cultural català, des de Pompeu Fabra fins a Milà i Fontanals, els Jocs Florals, Torres i Bages, Pompeu Gener, el bisbe Morgades, Joan Sardà o Rusiñol. En conjunt, el llibre té una importància de primer ordre per entendre les inquietuds intel·lectuals de Rovira en els difícils anys de l'exili francès durant la Segona Guerra Mundial i la posguerra.



Matèries: Historiadors ; Antologies ; Exili ; Guerra civil espanyola ; Història
Matèries: Rovira i Virgili, Antoni (1882-1949)
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[0000 - 1949] ; 1939 - 1949
Autors add.:Morales Montoya, Mercè (Ed.) ; Sobrequés i Callicó, Jaume (Ed.)
Localització: Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona


Enllaç permanent a aquest registre



9 / 25
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
De soldat de la República a presoner de Franco / Josep Farrés Baqués ; edició i presentacio a cura de Josep M. Figueres
Farrés Baqués, Josep


Tarragona : Cossetània, 2012
364 p. ; 21 cm (Memòria del segle XX, 22) 
ISBN 9788490340103

L'obra és l'aplec, ordenat pels fills, dels quaderns que va escriure Farrés a les diverses presons i camps de concentració on va estar internat en el període del 1938 al 1942, destacant el període del convent de San Marcos de León i de la presó de Terol. Sense ser acusat de cap delicte de sang ni haver tingut cap càrrec polític, simplement per la ideologia i per lluitar defensant el govern legal, fou represaliat durant la dura venjança del franquisme contra els vençuts. La seva prosa, directa i viva, neta i àgil, amb una prodigiosa fidelitat pels detalls, que recorda vívidament i transcriu amb detall, ens ofereix un retaule acurat i molt descriptiu de les pèssimes condicions de vida dels gairebé tres centenars de milers de presoners que, durant la guerra i la postguerra, llarga, foren castigats pel franquisme. L'obra no conté descripcions de la seva ideologia ni comentaris polítics del moment, sinó que es limita, i aquest és un mèrit per a la força del relat, les vivències d'un de tants dels milers d'anònims presoners del franquisme. Potser, ultra el valor exemplar del testimoni, un dels alts valors del document autobiogràfic és constituir un relat de la vida interior als camps de concentració, dels quals no hi ha gaire testimonis escrits que s'hagin preservat davant els més habituals de presons i penals.



Matèries: Memòries ; Dietari ; Soldats ; República espanyola II ; Guerra civil espanyola ; Primer franquisme ; Postguerra ; Repressió política ; Camps de concentració ; Centres penitenciaris ; Presoners de guerra ; Condicions de vida ; Presos polítics
Matèries: Farrés Baqués, Josep (1919-2009)
Àmbit:Catalunya ; Terol ; Lleó ; Espanya
Cronologia:1938 - 1942
Autors add.:Figueres i Artigues, Josep Maria (Ed.)
Localització: Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona


Enllaç permanent a aquest registre



10 / 25
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Història de la meva vida i dels meus fantasmes. La República, el periodisme, el teatre / Lluís Capdevila ; edició a cura de Francesc Canosa Farran
Capdevila i Vilallonga, Lluís


Valls : Cossetània, 2012
325 p. ; 21 cm (Memòria del segle XX, 20) 
ISBN 9788415456469

Lluís Companys, Manuel Azaña, Margarida Xirgu, Federico García Lorca; Emil Ludwig; H.G. Wells; La revolució de l'Alt Llobregat de 1932; els Fets d'Octubre de 1934. Tots els personatges i les escenes d'una de les grans obres d'aquest país: la República. Aquesta és la Història de la meva vida i dels meus fantasmes. La República, el periodisme, el teatre, les memòries del periodista i escriptor Lluís Capdevila durant el període republicà. Mirada única des de la direcció de La Humanitat, un dels principals diaris catalanistes i d'esquerres creat el 1931 pel seu amic, el president de la Generalitat, Lluís Companys. La visió telescòpica de Capdevila, de la República i dels seus homes, és plenament desconeguda. Memòria narrada en directe, dialogada, crítica, polièdrica, polifònica i construïda com un interrogatori amb ell mateix. La República, els republicans, els seus enemics, els encerts, els errors, apareixen ben vius, o ressuscitats, a cada paraula, d'un dels grans franctiradors del periodisme dels anys trenta.



Matèries: Memòries ; Periodistes ; Periodisme ; República espanyola II ; Fets del 6 d'octubre 1934 ; Vagues ; Anarquisme ; Fets de febrer 1932 ; Premsa política ; Catalanisme ; Teatre ; Escriptors ; Polítics
Matèries: Capdevila i Vilallonga, Lluís (1895-1980)
Matèries:Humanitat, La
Àmbit:Barcelona ; Catalunya
Cronologia:[1931 - 1936]
Autors add.:Canosa i Farran, Francesc (Ed.)
Localització: Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona


Enllaç permanent a aquest registre



11 / 25
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
L'Amargor de l'exili / Josep M. Murià i Romaní ; edició a cura de Xavier Garcia
Murià i Romaní, Josep Maria


Valls : Cossetània, 2012
192 p. : il. ; 21 cm (Memòria del Segle XX, 21) 
ISBN 978-84-15456-31-5

A L'amargor de l'exili s'hi recullen alguns dels molts articles que Josep M. Murià i Romaní publicà a Santiago de Cuba, a Ciutat de Mèxic i, sobretot, a Guadalajara, entre 1943 i el principi dels anys vuitanta. Són articles d'opinió, sempre radicals en funció de la seva catalanitat intransigent, noticiaris generals sobre la situació de Catalunya i dels exiliats durant el franquisme, notes biogràfiques de personalitats catalanes que morien lluny o dintre del país, alguns dels molts poemes que va escriure i fragments de la seva vida. Tots aquests escrits els va recollir l'any 1979 la professora i periodista Dolors Pla, creadora del memorial Archivo de la Palabra, en el decurs d'una llarga entrevista amb Murià, gravada i transcrita a la seva casa de Guadalajara.



Matèries: Antologies ; Escriptors ; Exili ; Franquisme ; Guerra civil espanyola ; Catalanisme ; Nacionalisme ; Pensament polític
Matèries: Murià i Romaní, Josep Maria (1907-1999)
Àmbit:Catalunya ; Santiago de Cuba - Cuba ; Guadalajara - Mèxic
Cronologia:[1943 - 1981]
Autors add.:Garcia, Xavier (Ed.)


Enllaç permanent a aquest registre



12 / 25
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Les raons de l'exili / Rafael Tasis i Marca ; edició a cura de: Montserrat Bacardí i Francesc Foguet
Tasis i Marca, Rafael


Valls : Cossetània, 2012
304 p. : il. ; 21 cm (Memòria del Segle XX, 19) 
ISBN 978-84-15456-43-8

Les raons de l'exili recull una selecció dels articles publicats per Rafael Tasis i Marca durant el seu exili parisenc (1939-1948). La temàtica predominant d'aquestes peces és la situació dura i difícil de la diàspora catalana en el nou context internacional. A manera de contrapunt, publiquem l'assaig Carta a un exiliat català (1965), un text ambiciós -fins ara inèdit- que Tasis va deixar inacabat a causa de la seva mort sobtada a París el 1966. Hi defensava la tesi polèmica que, tres dècades després, l'exili ja no tenia sentit i que s'imposava el retorn a la pàtria. Des d'un catalanisme europeista, Tasis traçava en els articles publicats durant la Segona Guerra Mundial i la immediata postguerra l'impacte cruent de la conjuntura internacional en la catalanitat. Des de l'exili o l'interior, calia un esforç coordinat per garantir la continuïtat de la cultura i la legitimitat republicana. Amb molta més distància crítica, Carta a un exiliat català plantejava, en canvi, la significació que prenia l'exili en el marc d'una evolució profunda de la societat catalana sota el jou del franquisme. Tasis hi postulava que només des de Catalunya estant es podia treballar amb eficàcia per reconstruir nacionalment un país vençut.



Matèries: Antologies ; Periodistes ; Exili ; Postguerra ; Guerra civil espanyola ; Guerra mundial II ; Política internacional ; Catalanisme ; Pensament polític
Matèries: Tasis i Marca, Rafael (1906-1966)
Àmbit:Catalunya ; França
Cronologia:1939 - 1948
Autors add.:Barcardí, Montserrat (Ed.) ; Foguet i Boreu, Francesc (Ed.)
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Abadia de Montserrat; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



13 / 25
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Testimoniatges i memòries (1936-1945): una nit tan llarga / Marcial Mayans
Mayans, Marcial


Valls : Cossetània, 2009
214 p. ; 21 cm (Memòria del segle XX, 14) 
ISBN 9788497914253



Matèries: Guerra civil espanyola ; Presoners de guerra ; Memòries ; Exili ; Guerra mundial II ; Camps de concentració ; Refugiats de guerra ; Condicions de vida ; Repressió política ; Primer franquisme ; Franquisme
Matèries: Mayans, Marcial (1920-....)
Àmbit:Barcelona ; Mauthausen - Austria ; França
Cronologia:1936 - 1945
Localització: Universitat de Barcelona; Universitat Autònoma de Barcelona; Biblioteca de Catalunya; Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona


Enllaç permanent a aquest registre



14 / 25
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Quan la mort venia del cel: memòria dels bombardejos sobre Tarragona (1937-1939) / Lluís de Salvador i Andrés ; edició i presentació a cura de M. Elena Virgili i Montse R. Sans
Salvador i Andrés, Lluís de


Valls : Cossetània, 2009
293 p. ; 21 cm (Memòria del segle XX, 15) 
ISBN 9788497914239

El 1994 Ramon de Salvador va fer donació a la Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona d'una caixa plena de documents que havia escrit el seu pare, Lluís de Salvador i Andrés, el qual, amb la seva família, es va haver d'exiliar a França. Decidí, però, endur-se els papers. Al cap de poc temps d'instal·lar-s'hi, esclatà la Segona Guerra Mundial. Tot i les vicissituds que va haver de passar a causa d'aquesta documentació, la continuà guardant pensant que un dia aquells papers podrien veure la llum. Una primera part d'aquell material aparegué publicada el 2005, amb el títol Tarragona sota les bombes. Ara surt a la llum el mecanoscrit que ell titula "Memòria relativa als bombardejos soferts per la població de Tarragona en el període de l'abril del 1937 al gener del 1939". Es tracta d'una relació dels bombardejos que patí la ciutat durant el confl icte bèl·lic. Hi fa constar moltes dades, però no és una crònica estadística dels bombardejos: és un testimoni de primera mà d'uns fets que van marcar la vida de tota una generació i van canviar el curs de la història.



Matèries: Guerra civil espanyola ; Operacions militars ; Bombardeigs aeris ; Memòries ; Aviació
Matèries: Salvador i Andrés, Lluís de
Àmbit:Tarragona
Cronologia:1937 - 1939
Autors add.:Sans, Montse R. (Ed.) ; Virgili i Bertran, M. Elena (Ed.)
Localització: Universitat Autònoma de Barcelona; Biblioteca de Catalunya; B. Centre de Lectura de Reus; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Universitat de Barcelona


Enllaç permanent a aquest registre



15 / 25
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Domènech Guansé, la revolució cívica: articles de "La Publicitat" (1937 - 1939) / Edició a cura de Francesc Foguet i Boreu



Valls : Cossetània, 2008
480 p. ; 21 cm (Memòria del segle XX, 13) 
ISBN 978-84-9791-348-5

La revolució cívica aplega els articles d'opinió publicats per Domènec Guansé, sota la rúbrica "Acotacions", al diari La Publicitat, entre el 1937 i el 1939. Condicionada per l'agitació política, social i moral del moment, la columna guanseriana mirava de copsar els escenaris canviants de la Barcelona revolucionària i les mutacions derivades de l'avanç implacable del front de guerra. Amb uns dots d'observació extraordinaris, les seves peces periodístiques aconsegueixen de captar les palpitacions d'un temps convuls i d'extreure'n una lliçó d'educació cívica.



Matèries: Premsa política ; Periodistes ; Crònica ; Guerra civil espanyola ; República espanyola II ; Vida política ; Conflictivitat social
Matèries: Guansé i Salesas, Domènec (1894-1978)
Matèries:Publicitat, La
Àmbit:Catalunya ; Barcelona
Cronologia:1937 - 1939
Autors add.:Foguet i Boreu, Francesc (Ed.)


Enllaç permanent a aquest registre



16 / 25
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Nit del 6 d'octubre a Barcelona / Joan Costa i Deu, Modest Sabaté i Puig
Costa i Deu, Joan


Valls : Cossetània, 2006
176 p. ; 22 cm (Memòria del segle XX, 6) 
Reedició d'un reportatge de Joan Costa i Deu i Modest Sabaté i Puig publicat l'abril de 1935.
ISBN 84-9791-178-4

"La nit del 6 d'Octubre a Barcelona" va aparèixer a Barcelona l'abril del 1935. El reportatge de Joan Costa i Deu i Modest Sabaté sobre el 6 d'Octubre a Barcelona és probablement el més detallat dels que es van publicar en aquell moment. No precisa l'armament de què disposava el govern de la Generalitat, es limita a dir que era abundant, i la conclusió del llibre és que, fora de la resistència des del local del CADCI, no hi va haver gairebé resistència armada contra l'exèrcit. Dels llibres que es publicaren a Catalunya sobre el 6 d'Octubre el 1935, i abans de les eleccions que va guanyar el Front d'Esquerres el febrer de 1936, els de Costa i Deu i Sabaté són dels pocs, si no els únics, que no tracten de justificar les esquerres.



Matèries: Crònica ; República espanyola II ; Fets del 6 d'octubre 1934 ; Generalitat republicana ; Operacions militars ; Vida política ; Catalanisme ; Associacions professionals ; Partits polítics
Matèries:Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria ; Esquerra Republicana de Catalunya : ERC
Àmbit:Barcelona
Cronologia:1934
Autors add.:Sabaté i Puig, Modest
Localització: Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Biblioteca de Catalunya; B. Abadia de Montserrat; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



17 / 25
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Contra l'invasor: recull d'articles a l'Autonomista (1900 - 1938) / Carles Rahola ; A cura de. Rosa Maria Oliveras i Castanyer i Lídia Traveria i Riba
Rahola i Llorens, Carles


Valls : Cossetània, 2007
144 ; 21 cm (Memòria del segle XX, 11) 
ISBN 978-84-9791-288-4

És el primer recull que s'ha publicat fins al moment dels articles que el periodista gironí Carles Rahola va publicar al diari de la seva família, L'Autonomista, d'ideologia republicano-federal. Uns articles escrits entre 1900 i 1938 però que conserven tota la seva vigència, en els quals Rahola donava la seva visió sobre moltes qüestions, com la manca d'infraestructures i l'endarreriment econòmic, l'analfabetisme o les corrides de braus, etc. Per mitjà d'aquests textos Rahola va pretendre denunciar tota mena d'injustícies socials. Són uns articles plens de vida pels quals moriria afusellat l'any 1939.



Matèries: Periodistes ; Antologies ; Premsa política ; Republicanisme ; Federalisme
Matèries:Autonomista, L'
Àmbit:Catalunya
Cronologia:1900 - 1938
Autors add.:Oliveras i Castanyer, Rosa Maria (Ed.) ; Traveria i Riba, Lídia (Ed.)
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Abadia de Montserrat; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat Pompeu Fabra


Enllaç permanent a aquest registre



18 / 25
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Ràdio Pirenaica: emissions en llengua catalana de Radio España Independiente (1941 - 1977) / Teresa Pàmies
Pàmies i Bertran, Teresa


Valls : Cossetània, 2007
136 p. ; 22 cm (Memòria del segle XX, 8) 
ISBN 978-84-9791-259-4

Teresa Pàmies fou col·laboradora i corresponsal de la llegendària Pirenaica, com s'autodenominava Radio España Independiente (REI), "emisora sin censura de Franco", des de la seva creació el juliol del 1941 fins al juliol del 1977. Escrivint sobre la seva experiència amb la Pirenaica, l'autora ha volgut informar-nos sobre la tasca realitzada per l'emissora de cara a aportar una mica d'esperança als derrotats per les tiranies protegides pel nazisme i el feixisme ascendents a Europa. I és especialment significatiu que, durant la seva llarga existència, l'emissora inclogués de manera continuada espais en català.



Matèries: Antifranquisme ; Emissores de ràdio ; Escriptors ; Periodistes ; Llengua catalana ; Franquisme
Matèries:Radio España Independiente : REI ; Radio Pirenaica
Àmbit:Catalunya
Cronologia:1941 - 1977


Enllaç permanent a aquest registre



19 / 25
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Per les presons de Franco: memòries d'un pres de la postguerra 1936 - 1945 / Tàrio Rubio ; a cura de Gemma Caballer Albareda i Oriol Dueñas Iturbe
Rubio Cuevas, Trinitario


Valls : Cossetània, 2007
168 p. ; 21 cm (Memòria del segle XX, 12) 
ISBN 978-84-9791-297-6

La Guerra Civil espanyola va incidir de ple en una generació de joves que s'allistaen per defensar la legalitat republicana, uns joves que van pagar molt cara l'efervescència del moment. Molts hi van perdre la vida. D'altres van perdre la seva joventut en un cruel periple per presons, camps de concentració i batallons de treballadors. Les noves autoritats franquistes no van escatimar esforços per tal que els republicans purguessin el crim d'haver defensat la legalitat del govern de la Segona República. Tàrio Rubio va ser uns dels centenars de milers de republicans que, en un moment o altre, van patir la crua i dura repressió del nou règim. Tàrio Rubio explica en aquest llibre, en primera persona, les seves vivències a les presons, camps de concentració i batallons de treballadors franquistes. Les seves memòries fan patent les penalitats que es van veure obligats a patir tots els que van acabar sent, en un moment o un altre de la seva vida, presoners de Franco: la repressió, la gana, les nul·les condicions de vida, els maltractaments físics, el bombardeig constant de propaganda franquista.



Matèries: Guerra civil espanyola ; Postguerra ; Memòries ; Republicanisme ; Presos polítics ; Camps de concentració ; Centres penitenciaris ; Repressió política ; Primer franquisme ; Franquisme ; Batallons de treballadors
Matèries: Rubio, Tàrio
Àmbit:Catalunya
Cronologia:1936 - 1945
Autors add.:Caballer Albareda, Gemma (Ed.) ; Dueñas i Iturbe, Oriol (Ed.)
Localització: Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Biblioteca de Catalunya; B. Abadia de Montserrat; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Pompeu Fabra


Enllaç permanent a aquest registre



20 / 25
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Veritat del 6 d'Octubre / Joan Costa i Deu i Modest Sabaté
Costa i Deu, Joan


Valls : Cossetània, 2006
160 p. ; 22 cm (Memòria del segle XX, 7) 
ISBN 84-9791-179-2

Aquest reportatge presenta el gran interès de parlar dels fets del 6 d'Octubre fora de Barcelona i, en concret, a Badalona, Sabadell, Granollers, Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès, Palafrugell, Girona, Sant Vicenç de Castellet, el Morell, Navàs, Sant Jaume de Domenys i la ciutat de Lleida. A Granollers i Vilanova hi va haver combats amb morts i ferits després de la rendició del govern de la Generalitat. La tesi del llibre és que si a Barcelona la revolta va tenir un caire purament polític i catalanista, en canvi, a altres poblacions catalanes va ser "purament social en el pitjor sentit del mot". Dels llibres que es publicaren a Catalunya sobre el 6 d'Octubre el 1935, i abans de les eleccions que va guanyar el Front d'Esquerres el febrer de 1936, els dos de Costa i Deu i Sabaté són dels pocs, si no els únics, que no tracten de justificar les esquerres.



Matèries: Fets del 6 d'octubre 1934 ; Generalitat republicana ; Conflictivitat social ; Moviment obrer ; Anarquisme ; Partits polítics ; Anticlericalisme ; Oposició política ; República espanyola II
Àmbit:Badalona ; Sabadell ; Granollers ; Vilanova i la Geltrú ; Vilafranca del Penedès ; Palafrugell ; Girona ; Sant Vicenç de Castellet ; Morell, el ; Navàs ; Sant Jaume dels Domenys ; Lleida
Cronologia:1934
Autors add.:Sabaté i Puig, Modest


Enllaç permanent a aquest registre



página 1 de 2
ir a la página        

Base de datos  FONS : Formulario avanzado

   
Buscar:
en el campo:
 
1     
2   
3